Alle bitcoin lingo die je nodig hebt om te weten als crypto hots up weer

Bitcoin is terug, schatje. De bekendste en grootste cryptocurrency heeft meer dan 130% gewonnen in het door pandemie geteisterde 2020 en overtrof in november vier afzonderlijke US$1 000-punten barrières binnen een tijdspanne van vier dagen, gaande van $15 000 tot $18 000.

Het doet denken aan een wilde rit in 2017-2018, toen het met 1 375% steeg tot binnen een snorhaar van $20.000 voordat het met 70% daalde. Wat krediet de stijging tot een grotere acceptatie door Wall Street linchpins, met inbegrip van PayPal, die zei in oktober het zou klanten toegang tot cryptocurrencies, en een aantal prominente geld managers, met macro-investeerder Paul Tudor Jones het kopen van de munt als een hedge tegen potentiële inflatie.

De aanloop heeft ook wat Immediate Edge jargon en crypto-specifiek gebruik van andere markttermen nieuw leven ingeblazen. Als u niet zeker weet wat een debat tussen „hodlers“ en „zwakke handen“ betekent, of als u het vergeten bent, hier is een gids of opfrisser:

FOMO

De angst om te missen is een krachtige kracht in alle markten, maar is vooral krachtig op een gebied waar er niet zoiets als fundamentele waarde bestaat. Crypto-fans noemen FOMO vaak als een van de redenen waarom beleggers cryptocurrencies zouden kunnen kopen als ze midden in een rally zitten.

FUD

Angst, onzekerheid en twijfel. Een andere term die in andere investeringscontexten wordt gebruikt, werd door de cryptogemeenschap gebruikt om aan de kaak te stellen wat aanhangers zien als de opzettelijke verspreiding van verkeerde informatie. Sceptici zien het als een manier om iets negatiefs af te vegen.

Halvering van

Dit wordt ook wel halvering genoemd – een geplande vermindering van de beloning die mijnwerkers ontvangen (de term wordt genoemd in de code van de bitcoin). Halvering gebeurt een keer in de vier jaar of zo – om precies te zijn elke 210.000 blokken van transacties. Zoals de naam al suggereert, vermindert elk van hen de hoeveelheid bitcoin-mijnwerkers die per blok beloning ontvangen met de helft. De praktijk dient om de schaarste in stand te houden. Dit jaar werd de halvering van de bitcoin gevolgd door een gestage stijging van de prijs ervan in de daaropvolgende weken.

Hodl

„Hold“ zoals verkeerd gespeld door een uitzinnige bitcoin handelaar op een online forum in 2013. Het is de mantra geworden van cryptocurrency gelovigen tijdens marktroutes, bedoeld om nerveuze traders gerust te stellen dat ze een bepaalde inzinking moeten uitrijden vanwege wat ze zien als de voordelen van bitcoin op de lange termijn. Iedereen die bereid is om de volatiliteit te aanvaarden, wordt verondersteld te haperen.

Zwakke handen

Deze zin wordt gebruikt om cryptocurrency newbies te beschrijven die, in plaats van te hodlen, nerveus in paniek raken en hun munten verkopen als reactie op marktkriebels of negatieve krantenkoppen die de ervaren handelaren niet zouden misleiden. Sommige zwakke handen springen uit de bitcoin ten gunste van zogenaamde altcoins, andere cryptocurrencies dan bitcoin. Er zijn meer dan 7 000 digitale munten, volgens Coinmarketcap.com. Velen hebben de neiging om hun keuen uit bitcoin te halen, en vaak stijgen of dalen ze in tandem.

Walvis

Op een groot aantal markten zijn de walvissen beleggers die zo’n groot belang hebben dat elke handel een golf veroorzaakt. Het is een term die komt met een vermoeden van marktmanipulatie. Zo ook met bitcoin walvissen, of mensen die veel bitcoin in hun bezit hebben. Sommige schattingen laten zien dat slechts een handjevol mensen een groot percentage van de markt controleert, zodat ze de macht hebben om de prijzen te verschuiven. Ongeveer 2% van de anonieme eigendomsrekeningen die kunnen worden getraceerd op de blokketen van de cryptocrisis controleren 95% van de digitale activa, volgens onderzoeker Flipside Crypto. – Gerapporteerd door Vildana Hajric en Olga Kharif, (c) 2020 Bloomberg LP